Cypr to wyspa we wschodniej części Morza Śródziemnego nieopodal wybrzeża takich państw jak Syrii, Turcji oraz Libanu. Państwo posiada wiele cennych zabytków znanych szerzej z mitologii. Są to między innymi najwyższy punkt Cypr, leżący na wysokości 1951 m nad poziomem morza, który jest Olimp. Góra ta tysiące lat przed nasza erą według mitologii zamieszkiwana była przez bogów oraz najważniejszego z nich – Zeusa. Początku wyspy szacowane są na 5500 lat przed narodzeniem Chrystusa. Od 2008 roku należy od do państw członkowskich Unii Europejskiej co ułatwia wszelkie zakupy turystom z Europy, którzy wola płacić w walucie euro. Bardzo efektownym zabytkiem jest Fort w porcie Pafos na Cyprze wzniesiony z pod koniec XIV wieku. Oprócz tego gości do przybycia na mająca nieco ponad 9200 km kwadratowych wyspę plaże z błękitną wodą w kurorcie Agia Napa. Wokół wybrzeży można znaleźć różnego rodzaju głazy i duże kamienie, które w połączeniu ze skałami tworzą ciekawe połączenia idealnie prezentujących się na pamiątkowych fotografiach. Na czym polegają zakłady restauracyjne. Zakładami restauracyjnymi są te, których główne zadanie polega na zaopatrzeniu za uzgodnioną cenę jedzenia i napojów wewnątrz lokalu jak i na wynos. Dzielą się na: żywność handlową, społeczną, restauracje, kawiarnie i bary. Dostawcy żywności handlowej mogą dostarczać potrawy tradycyjne, czyli takie związane z tradycyjną kuchnią danego obszaru. Może to być na przykład chińskie jedzenie czy zwykła pizza. Do tych lokali należeć będzie McDonald’s, Burger king czy KFC, ze względu na innowacyjne sposoby przygotowania posiłków. Żywienie społeczne natomiast obejmuje klientów wielkich supermarketów, przydrożnych lokali i lotnisk. Ten rodzaj oferty jest dosyć ograniczony, ale koszty ich działalności zwracają się ze względu na ogromną ilość osób z nich korzystających. Restauracja składa się z kuchni i jadalni. Oferuje ona śniadania, obiady i kolacje. Klasyfikację prowadzi się od jednego do pięciu widelców. Kawiarnia to lokal, który nie posiada jadalni. Oferuje on lody, napoje chłodzące, kawę, herbatę, kanapki i przekąski. Klasyfikuje się je od jednej do trzech filiżanek. Bar także nie posiada jadalni. Oferuje on klientom napoje alkoholowe i przystawki. Każdy turysta powinien umieć znaleźć coś dla siebie, ponieważ w każdym większym mieście wybór lokali gastronomicznych jest ogromny. Pomocą w dobrym wyborze mogą służyć liczne przewodniki.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply